Aronija je bogata vitaminima, osobito vitaminom C. Crna aronija je vrlo učinkovita u borbi protiv prehlade, a možete se pripremiti kao čaj. Za pripremu čaja od aronije potrebna je sušena aronija. Kako osušiti aroniju za čaj?
Postupak sušenja aronije je vrlo jednostavan. Najprije je potrebno bobice sortirati, ukloniti pokvarene, osušene i trule. Zatim uklonite stabljiku, lišće i druge ostatke. Bobice aronije zatim isperite u hladnoj tekućoj vodi i dobro osušite.
Nakon toga stavite bobice aronije u pećnicu. Bobice aronije prebacite u lim za pečenje koji ste obložili papirom. Stavite lim u lagano zagrijanu pećnicu. U početku temperatura ne smije prelaziti 40°C. Kako bi se izbjeglo kuhanje bobica na pari, pećnica se mora prozračiti.
Zatim povećajte temperaturu na 60°C i povremeno promiješaje bobice.
Provjeravajte jesu li bobice aronije suhe. Kada su bobice aronije suhe izvadite ih iz pećnice i ohladite.
Kada ste osušili aroniju možete krenuti s pripremom čaja.