Datulje se zbog svog nutritivnog sastava ubrajaju među najzdravije voće na svijetu. Prepune su hranjivih tvari i zato se preporučuje svima, koji nisu dijabetičari, pojesti dnevno 2-3 datulje. Ima više vrsta datulja, od mekanih do osušenih sa tvrdom kožom. Ovisno o tome na koji način ih konzumirate, poželjno je kupiti i odgovarajuće datulje. Međutim, ukoliko ste kupili tvrde, a ne znate kako omekšati datulje, najlakše ćete ih omekšati tako da ih potopite desetak minuta u hladnu vodu kojoj ste dodali žličicu sode bikarbone, a nakon toga ih stavite na vatru. Kada voda proključa, pustite da prokuhaju nekoliko minuta, isperite ih i spremne su za pripremu na bilo koji način.
Možete ih miksati i staviti u smoothie, u kolače, razne kreme, a možete jesti punjene sirnim namazom i sl.
U svakom slučaju, najzdravije i najukusnije su svježe, mekane, sa debelim mesom i tankom kožom, no u slučaju da nabasate na one tvrđe, više ne morate brinuti kako omekšati datulje, već samo iskoristite prethodno naveden način.
Kad odlazite na posao, obavezno ponesite nekoliko datulja.