Malo je stvari koje su razočaravajuće od toga da kući donesete neukusnu lubenicu. Izbjegnite grižnju savjest zbog ponovnog gubitka lubenice tako što ćete naučiti kako odabrati savršeno pravu i zrelu lubenicu. Nekoliko jednostavnih vizualnih i zvučnih (da, stvarno) indikatora sve je što vam je potrebno kako biste bili sigurni da svaki put izađete iz trgovine s najslađom i najukusnijom lubenicom.
Kako odabrati pravu lubenicu? Odaberite lubenicu koja ima jak, dosljedan uzorak pruga. Zelene pruge trebaju biti duboke, tamno zelene, dok blijede pruge trebaju biti kremaste, svijetlo žute. Pregledajte svoju lubenicu i pronađite veliku mrlju bez boje na površini, poznatu i kao poljska mrlja.
U pravilu, boja bi trebala biti kremasto žuta ili blizu narančaste, što ukazuje na lubenicu punog okusa.
Kako biste odabrali lubenicu koja je imala dovoljno vremena da sazrije i sazrije, pregledajte njezinu stabljiku koja bi trebala biti suha i žuto-smeđa.
Zelena stabljika može značiti da lubenica još nije zrela i da će joj nedostajati okus i slatkoća. Lagano tapkajte po voću i poslušajte zvuk koji proizvodi. Ako zvuk zvuči duboko i šuplje, voće ima više vode i vjerojatno je zrelije. Nasuprot tome, ako vaše kucanje zvuči glasnije i gušće, to može značiti da vam je kora predebela i da voće nije u potpunosti sazrelo do optimalnog stanja.
Suhe mrlje od vremenskih uvjeta i linije poput vena sjajni su pokazatelji izuzetno slatke lubenice. Ove točke pokazuju gdje je šećer curio iz voća.
Kad se podignu, trebali bi se činiti težima nego što izgledaju. Što je gušća za svoju veličinu, to je veći sadržaj vode, što rezultira slađom lubenicom. Potražite lubenicu koja je okruglija i ravnomjernijeg oblika, za razliku od ovalne.