Rižoto je jednostavno jelo koje uz malo sastojaka postaje idealan ručak. Temeljac za rižoto mora biti topao i riži se mora dodavati postupno. Postupnim dodavanje riža polako upija temeljac, a temeljac će poboljšati okus vašeg rižota. Jedan od načina kako možete napraviti temeljac za rižoto je da temeljac napravite iz kockice juhe, od povrća ili ribe.
Kako napraviti temeljac za rižoto iz kockice juhe?
- jedna kockica za juhu
- ½ l vode
U vrelu vodu dodajte kockicu za juhu i prokuhajte pet minuta.
Kako napraviti povrtni temeljac za rižoto?
- različite vrste povrća (luk, poriluk, mrkva, komorač, celer…)
- list peršina
- začini (sol, crni papar u zrnu, lovorov list)
Povrće očistite, operete i narežite na sitnije komade. U lonac ulijte vodu tako da prekrije povrće i začinimo. Sve zajedno kuhajte 15 minuta. Kada je gotovo pričekajte da se temeljac ohladi i ocijedite.
Kako napraviti riblji temeljac za rižoto?
- riblje kosti
- različite vrste povrća (luk, celer, korijen peršina, komorač, poriluk…)
- bijelo vino
- korica limuna
- začini (lovorov list, sol, bijeli papar u zrnu)
Riblje kosti isperite vodom, a povrće narežite na sitnije komade. Sve zajedno dodajte u lonac, prekrijte vodom i ulijte vino. Na kraju dodajte začine. Temeljac pustite da prokuha, ohladite ga i ocijedite.