Postoji nekoliko vrsta temeljaca, a neki od najpoznatijih su svakako teleći, povrtni ili riblji temeljac.
Kod povrtnog temeljca, kao što i sam naziv govori, važno je da imate puno povrća. Važno je ukloniti bakterije pa najprije povrće dobro operite, a zatim ga ogulite te narežite na sitne komadiće koje ćete kasnije staviti u lonac. Kada ste sve lijepo pripremili za temeljac, prekrijte ga vodom te ga kuhajte sa začinima približno petnaest minuta. Nakon što je prošlo 15 minuta, ostavite temeljac da se ohladi, a zatim ga procijedite.
Kada je riječ o pravljenju telećeg temeljca, morate imati teleće kosti, koje ćete najprije dobro oprati pod vodom. Također pripremite i povrće koje mora biti nasjeckano na sitne komadiće. Kada ste uradili sve korake, sve sastojke ubacite u lonac te ih prekrijte vodom. Ne zaboravite dodati začine, kako vam okus ne bi bio bljutav.
Kada voda zakuha, obratite pozornost na pjenu koju je potrebno ukloniti s površine. Možete smanjiti vatru i ostaviti temeljac da se polako kuha oko tri sata. Nakon što je kuhanje gotovo, sve ohladite i procijedite.
Kod pripremanja ribljeg temeljca koristimo riblje kosti i ostatke od filetiranja. I kod ove vrste temeljca sve je potrebno lijepo očistiti i oprati, te pomiješati s povrćem i bijelim vinom te pustiti da se krčka. Ukoliko se pojavi pjena potrebno ju je ukloniti.