Bakterije i mikroorganizmi trebaju vlagu za rast u hrani. Neki mikroorganizmi kvare hranu, dok nas drugi mogu učiniti bolesnima. Sušenje hrane uklanja vlagu iz hrane pa se mikroorganizmi ne mogu razvijati. Sušenjem se stvara tvrdi vanjski sloj koji pomaže u sprječavanju ulaska mikroorganizama u hranu. Sušenje produljuje rok trajanja hrane. Evo kako napraviti sušene rajčice.
Za sušenje su najbolje šljivolike, ovalne ili kruškolike talijanske rajčice. Dehidrator hrane najbolja je opcija za sušenje rajčica. Rajčice se mogu sušiti u pećnici, ali može potrajati i do 40 sati da se osuše pa se ne preporučuje. Kako napraviti sušene rajčice?
Odaberite čvrste, zrele rajčice. Čuvajte rajčice koje čekaju da se osuše na sobnoj temperaturi. Operite rajčice pod mlazom vode. Temperatura vode trebala bi biti najmanje 10 stupnjeva toplija od rajčice. Trljajte čistim rukama ili mekom krpom. Sada je vrijeme da saznate kako napraviti sušene rajčice.
Možete sušiti bez ili bez kože. Za uklanjanje kože, kuhajte na pari ili uronite u kipuću vodu 30 sekundi. Ohladite u ledenoj vodi pa ogulite. Uklonite središnju stabljiku i jezgru. Narežite rajčice na četvrtine. Stavite rajčice na pladnjeve s prerezanom stranom prema gore, ostavljajući cm razmaka između rajčica. Sušite ih u dehidratoru hrane do 10 sati.