Grickalice /

Kako napraviti slane štapiće?

Image
Foto: Pixabay

Slani štapići odlična su grickalica, a još su bolji kada su domaći. Kako napraviti slane štapiće?

14.5.2022.
13:49
Pixabay
VOYO logo

Ljubitelj ste slanih štapića i htjeli biste napraviti svoje domaće? Donosimo vam jednostavan recept kako napraviti slane štapiće.

Sastojci za pripremu tijesta za slane štapiće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 3 šalice brašna
  • 1 1/2 žličice šećera
  • 1 1/2 žličice kuhinjske soli
  • 1 šalica tople vode
  • pakiranje suhog kvasca (2 1/2 žličice)
  • 2 žlice neslanog maslaca, otopljenog i ohlađenog, ili biljnog ulja
  • jaje napravljeno tako da se 1 veliki bjelanjak umuti s 1 žlicom vode
  • 2 žlice krupne soli za posipanje

Kako napraviti slane štapiće:

Brašno, šećer i kuhinjsku sol nekoliko puta izmiješajte da se dobro sjedine. U maloj posudi umutite vodu, kvasac i maslac ili ulje. Dodajte smjesu kvasca u smjesu brašna i miješajte dok tijesto ne formira loptu, 8 do 10 puta. Tijesto obradite kontinuirano 30 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite tijesto u lagano podmazanu zdjelu, okrećući ga da se premaže, i pustite da se diže, čvrsto pokriveno plastičnom folijom, dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Lim za pečenje obložite papirom ili folijom.

Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i izbušite. Oblikujte tijesto u pravokutnik i izrežite poprečno na dvanaest traka. Svaku traku zarolajte dlanovima. Posude lagano prekrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da se štapići dižu dok se ne udvostruče, oko 1 sat.

Zagrijte pećnicu na 190° C. Štapiće premažite jajima i pospite sa soli. Pecite štapiće u gornjoj i donjoj trećini pećnice, mijenjajući položaj tepsije na pola pečenja, dok dobro ne narastu i porumene, 20 do 25 minuta. Ohladite štapiće na rešetkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo