Ljubitelj ste slanih štapića i htjeli biste napraviti svoje domaće? Donosimo vam jednostavan recept kako napraviti slane štapiće.
Sastojci za pripremu tijesta za slane štapiće:
- 3 šalice brašna
- 1 1/2 žličice šećera
- 1 1/2 žličice kuhinjske soli
- 1 šalica tople vode
- pakiranje suhog kvasca (2 1/2 žličice)
- 2 žlice neslanog maslaca, otopljenog i ohlađenog, ili biljnog ulja
- jaje napravljeno tako da se 1 veliki bjelanjak umuti s 1 žlicom vode
- 2 žlice krupne soli za posipanje
Kako napraviti slane štapiće:
Brašno, šećer i kuhinjsku sol nekoliko puta izmiješajte da se dobro sjedine. U maloj posudi umutite vodu, kvasac i maslac ili ulje. Dodajte smjesu kvasca u smjesu brašna i miješajte dok tijesto ne formira loptu, 8 do 10 puta. Tijesto obradite kontinuirano 30 sekundi.
Stavite tijesto u lagano podmazanu zdjelu, okrećući ga da se premaže, i pustite da se diže, čvrsto pokriveno plastičnom folijom, dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Lim za pečenje obložite papirom ili folijom.
Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i izbušite. Oblikujte tijesto u pravokutnik i izrežite poprečno na dvanaest traka. Svaku traku zarolajte dlanovima. Posude lagano prekrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da se štapići dižu dok se ne udvostruče, oko 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 190° C. Štapiće premažite jajima i pospite sa soli. Pecite štapiće u gornjoj i donjoj trećini pećnice, mijenjajući položaj tepsije na pola pečenja, dok dobro ne narastu i porumene, 20 do 25 minuta. Ohladite štapiće na rešetkama.