Sirutka: Kako napraviti sirutku kod kuće
Sirutka je korisna takva kakva jest, ali možete je učiniti još korisnijom dehidracijom. Nakon što dehidrirate sirutku, ostaje vam protein. Nakon što ga sameljete, protein sirutke možete koristiti u shakeovima, smoothiejima i kolačima.
Sastojci potrebni za domaću sirutku su 3,5 litara mlijeka i 75 mililitara limunovog soka ili bijelog octa. Za početak Ulijte mlijeko u veliki lonac. Zatim zagrijte mlijeko na 83°C. Koristite termometar za kuhanje kako biste izmjerili temperaturu. 83°C je temperatura na kojoj mlijeko ključa. Umiješajte 75 mililitara limunovog soka. Pokrijte lonac čvrstim poklopcem. Skinite ga s plamenika i postavite ga na neko mjesto gdje ga nećete ometati. Ostavite tamo 20 minuta. Stavite veliko cjedilo na vrh posude. Cjedilo obložite komadom gaze. Žlicom ili kutlačom grabite skutu u cjedilo. Ostatak tekućine ulijte u veliki vrč ili staklenku i čuvajte u hladnjaku.
Pustite da se sirutka potpuno ocijedi iz skuta. Najbolje je da stavite posudu u hladnjak za ovaj korak. Možda će trebati najmanje dva sata da se sirutka iscijedi, a ne želite da se mlijeko pokvari. Za sušenje sirutke, ako je imate, upotrijebite dehidrator. Obradite sirutku ručno ako nemate dehidrator. Ulijte svu sirutku u lonac. Zakuhajte na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite vatru na stabilno vrenje. Pustite da se kuha dok ne postane gusta i grudasta. Raširite ga preko pleha obloženog papirom za pečenje ili voštanim papirom i ostavite da se ohladi. Izlomite ga na sitne komadiće, a zatim ostavite da se suši oko 24 sata. Izmiksajte dehidriranu sirutku u prah. To možete učiniti blenderom ili kuhačom. Možete koristiti čak i čisti mlin za kavu, ako ga imate. Proteinski prah čuvajte u posudi s poklopcem.