Sirutka je korisna takva kakva jest, ali možete je učiniti još korisnijom dehidracijom. Nakon što dehidrirate sirutku, ostaje vam protein. Nakon što ga sameljete, protein sirutke možete koristiti u shakeovima, smoothiejima i kolačima.
Sastojci potrebni za domaću sirutku su 3,5 litara mlijeka i 75 mililitara limunovog soka ili bijelog octa. Za početak Ulijte mlijeko u veliki lonac. Zatim zagrijte mlijeko na 83°C. Koristite termometar za kuhanje kako biste izmjerili temperaturu. 83°C je temperatura na kojoj mlijeko ključa. Umiješajte 75 mililitara limunovog soka. Pokrijte lonac čvrstim poklopcem. Skinite ga s plamenika i postavite ga na neko mjesto gdje ga nećete ometati. Ostavite tamo 20 minuta. Stavite veliko cjedilo na vrh posude. Cjedilo obložite komadom gaze. Žlicom ili kutlačom grabite skutu u cjedilo. Ostatak tekućine ulijte u veliki vrč ili staklenku i čuvajte u hladnjaku.
Pustite da se sirutka potpuno ocijedi iz skuta. Najbolje je da stavite posudu u hladnjak za ovaj korak. Možda će trebati najmanje dva sata da se sirutka iscijedi, a ne želite da se mlijeko pokvari. Za sušenje sirutke, ako je imate, upotrijebite dehidrator. Obradite sirutku ručno ako nemate dehidrator. Ulijte svu sirutku u lonac. Zakuhajte na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite vatru na stabilno vrenje. Pustite da se kuha dok ne postane gusta i grudasta. Raširite ga preko pleha obloženog papirom za pečenje ili voštanim papirom i ostavite da se ohladi. Izlomite ga na sitne komadiće, a zatim ostavite da se suši oko 24 sata. Izmiksajte dehidriranu sirutku u prah. To možete učiniti blenderom ili kuhačom. Možete koristiti čak i čisti mlin za kavu, ako ga imate. Proteinski prah čuvajte u posudi s poklopcem.