Potrebno je obratiti pozornost na količinu začina koja se dodaje siru, tj. ta količina ne smije prelaziti 2% kako ne bi začini preuzeli okus sira. Prevelika količina začinskog bilja može negativno utjecati na senzorska svojstva, te optimalna koncentracija začinskog bilja u siru iznosi oko 1%. Kako napraviti sir sa začinima?
Siru se mogu dodati razni začini kao što su peršin, crvena paprika, češnjak, vlasac, origano, ružmarin, kadulja itd.. Neki od njih se koriste u prirodnom svježem obliku, dok je druge potrebno sušiti, usitniti ili pretvoriti u prah. Kako bi sir imao dobar okus potrebno je znati kako napraviti sir sa začinima.
Potrebni sastojci za sir sa začinima:
- 1 L mlijeka
- 2 jaja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žličice soli
Začini: papar, origano, mljevena ljuta paprika, curry
Opis postupka kako napraviti sir sa začinima:
Mlijeko je potrebno staviti na laganu vatru, dodati mu sok limuna i vrhnje te ostaviti da se zagrije.
Jaja umutiti sa soli i dodati ostale začine i pomalo dodavati vrućem mlijeku, ostaviti za zavri kako bi se sirutka odvojila od sira.
Skloniti s vatre, staviti gazu na cijediljku i lagano istresti smjesu, preklopiti ostatkom gaze i pritisnuti težim predmetom da se iscijedi. Za sir sa začinima potrebno je provesti i cijeđenje u trajanju od 2 sata.
Spremiti u kutiju. Po želji ukoliko preferirate čvršći sir sa začinima potrebno ga je umotati u krpu i posušiti na zraku 1-2 dana.