Nekorištenje prave opreme, jaja ili čak nepravilan redoslijed može utjecati na volumen i teksturu pjene od bjelanjaka. Uz nekoliko savjeta, svatko može savršeno umutiti bjelanjke u bijelu, pahuljastu pjenu poput snova. Kako napraviti šaum od bjelanjaka?
Svježa jaja će postići najveći volumen jer su blago kisela i to pomaže stabilizirati proteine. Kako jaja stare, polako postaju alkalnija , što čini njihove proteine manje stabilnima. Svježinu jaja možete provjeriti brzim testom vode. Da biste povećali izglede da dobijete savršeno umućene bjelanjke, koristite jaja koja se nalaze na dnu čaše vode.
Jaja sobne temperature lakše će se umutiti, iako se hladna jaja lakše odvajaju od žumanjaka. Za najbolje rezultate, odvojite jaja dok su još hladna, a zatim ostavite bjelanjke na sobnoj temperaturi prije mućenja. Ako ima žumanjka u bjelanjcima, neće se umutiti. To su sve savjeti kako napraviti šaum od bjelanjaka.
Počnite mutiti bjelanjke na maloj brzini dok ne postanu pjenasti. Kada su bjelanjci pjenasti, povećajte brzinu na najjače dok ne postanu umućeni koliko želite.
Iako mnogi kuhari preferiraju mućenje električnom miješalicom, možete koristiti ručnu miješalicu kako biste napravili šaum od bjelanjaka. Kada to radite ručno, brzo tucite velikim kružnim pokretima kako biste dodali što više zraka.