Panettone je tradicionalni talijanski kolač kupolastog oblika čija je unutrašnjost mekana i sočna. Znate li kako napraviti panettone? Izrada Panettonea je nešto zahtjevnija, a priprema se u nekoliko koraka.
Za izradu panettone potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 100 g kvasca
- 400 grama brašna
- 120 g šećera
- 100 g maslaca
- 140 g vode
- 120 g žumanjaka
Za prvi korak su vam potrebni navedeni sastojci. Pomiješajte brašno, vodu i šećer. Miksajte otprilike 15 minuta te dodajte žumanjak, maslac i kvasac.
Ne smijete miksati duže od 25 minuta, a gotovi ste kada se na površini napravi mjehur zraka. Ovu smjesu ostavite da se diže najmanje 5 sati-
Za drugi korak potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 100 grama brašna
- 300 g žumanjaka
- 100 g šećera
- 25 g meda
- 150 g maslaca
- 70 g vode
- 200 g grožđica
- 150 g kockica kandirane naranče
- 50 g kandiranog divljeg limuna
- 2,5 g vanilije u prahu
- 2,5 g ribane korice limuna
- 2,5 g ribane korice naranče
- 2,5 g naribane čokolade
Brašno, med i vanili aromu miksajte dok se ne dobi glatka smjesa. Zatim dodajte šećer i žumanjak, a dok to postane glatko, sol. Na kraju dodajte omekšani maslac i vodu. Kandirano voće pomiješajte s 20 grama otopljenog maslaca, pomiješajte te stavite u tijesto. Tijesto mijesite dok se sve ne stopi.
Tako pripremljenu smjesu ostavite da se diže barem još 60 minuta. Stavite u kalup za pečenje te ostavite barem još 5 sati da se diže. Pecite na 175 Celzijevih stupnjeva oko 50 minuta. Nikako ne otvarajte pećnicu dok nije gotovo.
Kada je panettone pečen, ostavite ga da stoji naopačke do 12 sati kako bi se na pravilan način ohladio.