Aronija je, kao biljka, zaista otporna na sve klimatske uvjete, stoga nije zahtjevna za uzgoj i ne traži intervencije dodatnim kemijskim sredstvima. Iz tog je razloga prava vitaminska bomba, a njezina antioksidacijska svojstva najučinkovitija su od svog bobičastog voća.
Aronija ima nevjerojatan antioksidativni kapacitet te efikasno pročišćava ljudski organizam od štetnih tvari i teških metala. Studije su pokazale da aronija ima i antikancerogeno djelovanje, zato što ima sposobnost razgradnje i „ubijanja“ malignih stanica raznoraznih tumora. Uza sve to, ona usporava i proces starenja.
Ukoliko imate mogućnost nabaviti ekološki uzgojene bobice aronije, učinak će biti još veći, a vi ćete uživati u domaćem likeru od aronije koji će zadržati svoja ljekovita svojstva.
Za pripremu likera od aronije bit će vam potrebno:
- 1 kg bobica aronija
- 1 kg šećera
- 8 dl crnog vina
- 2 dl votke ili rakije
- 2 dl ruma
U veću staklenu bocu šireg grla naizmjence redajte šećer i bobice aronije. Navucite čiste gumene rukavice te rukama miješajte šećer i gnječite bobice aronije. Kada ste sve dobro promiješali, stavite na tamno i hladno mjesto neka odstoji 24 sata. Povremeno promiješajte da se šećer lakše rastopi.
Nakon 24 sata dodajte vino, rum i votku, još jednom dobro promiješajte i ostavite oko 2 sata. Nakon toga procijedite kroz gazu, punite staklene boce te pažljivo zatvorite originalnim čepom.
Vaš liker od aronije spremite na tamno i hladno mjesto. Može se konzumirati odmah, ali je bolje ostaviti nekoliko dana da se povežu svi okusi.
Ocijeđena pulpa može se pomiješati s drugim bobičastim voćem, kratko prokuhati i iskoristiti kao preljev ili prilog uz kolače.