Javorov sirup dobiva se iz stabla javora. Šećerni javor ima najveći sadržaj šećera. Stablo javora ima jasan list s pet vrhova. Nakon što odaberete stablo, nabavite slavine. Najlakše je kupiti gotovu slavinu.
Kada imate slavinu i pronađete šećerni javor možete krenuti u pripremu javorovog sirupa. Kako napraviti javorov sirup?
Izbušite rupu na strani stabla koja prima najviše svjetla, iznad velikog korijena ili ispod velike grane. Rupa bi trebala biti veličine vaše slavine. Pričvrstite spremnik za prikupljanje i filtrirajte sok. Ako imate manju količinu soka, to je najlakše učiniti s filterom za kavu.
Kada ste izvadili sok iz stabla tada krenite u izradu javorovog sirupa. Sirup se pravi tako što se iz soka odstranjuje voda, tako da ostane samo šećer. Sok sadrži samo oko 2% šećera. Iskopajte plitku rupu u zemlji gdje želite zapaliti vatru. Izgradite zid od blokova oko rupe. Treba biti dovoljno velik za posudu. Postavite rešetku za vatru u kutiju za držanje lonaca, ostavljajući dovoljno prostora ispod rešetke za loženje vatre. Zapalite vatru ispod rešetke tako da će zagrijati lonce.
Na kraju napravite javorov sirup tako da dodate sok u lonce. Napunite ih sokom do 3/4. Plamen bi trebao dovesti sok do vrenja. Kako voda isparava, polako dodajte još soka. Provjeravajte temperaturu. Javorov sirup je gotov kada temperatura dosegne 100°C. Gotov sirup opet filtrirajte. Stavite nekoliko komada gaze na veliku zdjelu i ulijte sirup. Ulijte sirup u sterilizirane posude.
Priprema javorovog sirupa nije jednostavna i zahtjeva dobro pripremu.