Ako koristite puno sirovog jabučnog octa, kupnja može brzo postati vrlo skupa. Poznavajući prave omjere i koliko vam je potrebno da ocat fermentira, možete uštedjeti novac pretvarajući jabuke u ocat s lakoćom.
Prije nego se bacimo u korake kako napravit jabučni ocat najprije odaberite najkvalitetnije jabuke koje su vam na raspolaganju kako biste na kraju dobili najbolji jabučni ocat. Temeljito isperite jabuke hladnom vodom kako biste očistili sve što ne želite u svom octu. Jabuke narežite na male kockice. Prelijte jabuke vodom. Pazite da su jabuke potpuno prekrivene vodom jer će svaka izložena jabuka početi trunuti, a ne fermentirati u ocat. Za svaku jabuku dodajte 1 žličicu (4 grama) sirovog šećera. Dobro promiješajte smjesu kako biste bili sigurni da se sve u potpunosti sjedinilo. Šećer će fermentirati i pretvoriti se u alkohol. Pokrijte staklenku gazom. Kako se jabuke fermentiraju u jabukovaču i na kraju u ocat, smjesa će i dalje morati disati.
Slijedeći korak kako napraviti jabučni ocat je čekati. Staklenku držite na toplom, tamnom mjestu. Sadržaj staklenke miješajte drvenom žlicom jednom ili dva puta dnevno tijekom prvih tjedan ili dva. Nakon tjedan ili dva, jabuke će potpuno potonuti na dno staklenke. To ukazuje na to da su jabuke fermentirale i da više nisu potrebne za izradu octa. Procijedite jabuke iz jabukovače i jabukovaču ulijte natrag u staklenku. Ostavite jabukovaču da fermentira 3 do 6 tjedana, miješajući svakih nekoliko dana. Ovdje će se jabukovača početi pretvarati u jabučni ocat. Fermentirani ocat premjestite u staklenu posudu s poklopcem i spremite.
Ovo je vrlo jednostavan način kako napraviti jabučni ocat kod kuće te će vam uštediti dosta novca i odlazaka u trgovinu.