Gotovo da nema blagdana bez kuhane šunke u mrežici. U današnje doba rijetko možemo nabaviti pravu domaću šunku, stoga kupujemo manje šunke u mrežici koje su poprilično popularne zato što im je cijena pristupačnija. Iako su sve te kuhane šunke u mrežici djelomično termički obrađene i prodavači nas uvjeravaju da ih ne trebamo kuhati, ipak preporučujemo da ih iz mjera predostrožnosti prokuhate.
Za pripremu će vam trebati uži te dublji lonac, hladna voda i žličica soli.
U pravilu, kuhanu šunku u mrežici treba kuhati prema svojoj težini. Koliko je teška (1 kg) toliko se kuha (1 sat). Međutim, treba voditi računa o njezinom obliku jer će se ona tanja, a duža kuhati kraće od ona koja je kraća, ali zato deblja. Upravo iz tog razloga ne možete pogriješiti ako nakon pola sata provedete jednostavan test koristeći iglu. Tankom iglom provjerite je li vaša šunka kuhana u mrežici zaista kuhana, na način da ukoliko je kuhana, zabodena igla bi bez otpora i lagano trebala proći kroz meso.
Kada zaključite da je šunka u mrežici kuhana, ugasite vatru, poklopite ju i do serviranja ostavite u vodi u kojoj se kuhala kako se ne bi sušila.
Nakon što ju izvadite iz vode, škarama razrežite mrežicu i pažljivo ju skidajte. Ukoliko biste mrežicu skidali sa vruće šunke, moglo bi se dogoditi da se trgaju komadi mesa.