Kulinarski savjeti /

Kako kuhati domaću šunku?

Image
Foto: Pixabay

Znate li kako kuhati domaću šunku? Donosimo vam savjete kako kuhati domaću šunku, a da ostane sočna.

22.1.2022.
11:58
Pixabay
VOYO logo

Kako kuhati domaću šunku znaju samo pravi ljubitelji šunke koji ne žele kupovati već pripremljene. Postupak nije kompliciran, stoga i vi možete naučiti kako kuhati domaću šunku.

Prvo, nabavite meso. Preporuča se svinjski but jer samo od njega možete dobiti tako sočnu šunku, ali u nedostatku istog, možete koristiti i lopaticu. Odstranite debelu kožu i ostavite samo njezin tanki sloj. Sljedeći korak u tome kako kuhati domaću šunku jest zapravo njezina marinada. Kilogram mesa morate začiniti s 20 grama soli. Od 20 grama soli, 10 mora biti krupna sol, a 10 sitna. Razlog tome je taj što će sitna sol odmah početi djelovati na meso, a krupna nešto kasnije čime će se omogućiti dulja sočnost šunke. Zatim mesu trebate dodati do 2 grama papra po kilogramu mesa. Tako pripremljeno meso ostavite u salamuru toliko dana koliko meso ima kilograma. Nakon začinske pripreme šunke, meso operite u hladnoj vodi, stavite ga sušiti i dimiti. Dimite ga tri sata tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako pripremljeno meso jednostavno je za to kako kuhati domaću šunku. Šunku stavite u lonac i prelijte preko nje hladnu vodu. Na laganoj vatri dovedite šunku i vodu do ključanja te kuhajte toliko sati koliko šunka ima kilograma. Povremeno ju okrećite. Ne morate ju začiniti solju jer je stajala u salamuru, ali možete dodati papar u zrnu ili lovorov list za bolji okus.

Na ovaj ćete način najbolje znati kako kuhati domaću šunku, a ako ipak za pripremu nemate strpljenja, kupite rolanu i prokuhajte ju na isti način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo