Kako kuhati domaću šunku znaju samo pravi ljubitelji šunke koji ne žele kupovati već pripremljene. Postupak nije kompliciran, stoga i vi možete naučiti kako kuhati domaću šunku.
Prvo, nabavite meso. Preporuča se svinjski but jer samo od njega možete dobiti tako sočnu šunku, ali u nedostatku istog, možete koristiti i lopaticu. Odstranite debelu kožu i ostavite samo njezin tanki sloj. Sljedeći korak u tome kako kuhati domaću šunku jest zapravo njezina marinada. Kilogram mesa morate začiniti s 20 grama soli. Od 20 grama soli, 10 mora biti krupna sol, a 10 sitna. Razlog tome je taj što će sitna sol odmah početi djelovati na meso, a krupna nešto kasnije čime će se omogućiti dulja sočnost šunke. Zatim mesu trebate dodati do 2 grama papra po kilogramu mesa. Tako pripremljeno meso ostavite u salamuru toliko dana koliko meso ima kilograma. Nakon začinske pripreme šunke, meso operite u hladnoj vodi, stavite ga sušiti i dimiti. Dimite ga tri sata tri dana.
Ovako pripremljeno meso jednostavno je za to kako kuhati domaću šunku. Šunku stavite u lonac i prelijte preko nje hladnu vodu. Na laganoj vatri dovedite šunku i vodu do ključanja te kuhajte toliko sati koliko šunka ima kilograma. Povremeno ju okrećite. Ne morate ju začiniti solju jer je stajala u salamuru, ali možete dodati papar u zrnu ili lovorov list za bolji okus.
Na ovaj ćete način najbolje znati kako kuhati domaću šunku, a ako ipak za pripremu nemate strpljenja, kupite rolanu i prokuhajte ju na isti način.