Blitva je tamno, lisnato zeleno povrće spada među najbogatiju hranu. Listovi i stabljike blitve pružaju obilje vitamina, minerala i moćnih biljnih spojeva.
Kuhana blitva odličan je prilog uz glavno jelo, a jedan od načina pripreme blitve je kuhanje. Kako kuhati blitvu?
Sastojci potrebni za kuhanje blitve:
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica mljevenog češnjaka
- ½ crvenog luka, nasjeckanog na kockice
- 1 hrpa blitve
- ½ šalice suhog bijelog vina
- limunov sok
- 2 žlice svježe ribanog parmezana
- 1 prstohvat soli po ukusu
Kako kuhati blitvu:
Otopite maslac i maslinovo ulje zajedno u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Umiješajte češnjak i luk i kuhajte 30 sekundi dok ne zamiriše.
Dodajte stabljike blitve i bijelo vino. Pirjajte dok peteljke ne počnu omekšavati, oko 5 minuta.
Umiješajte listove blitve, i kuhajte dok ne uvene. Na kraju umiješajte limunov sok i parmezan, a po želji začiniti soli. Poslužite blitvu kao prilog uz glavno jelo.