Blitva je ukusno i zdravo lisnato zeleno povrće, ali može biti teško kuhati je na način da sačuva svoju živu zelenu boju.Kako kuhati blitvu da ostane zelena?
Koristite veliki lonac kipuće vode: blanširanje blitve u velikom loncu kipuće vode oko 30 sekundi može pomoći u očuvanju njezine boje. Nakon što lišće postane svijetlo zeleno, izvadite ga iz lonca i odmah uronite u kupku s ledenom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja.
Blitvu treba brzo kuhati na jakoj vatri. Upotrijebite veliku tavu ili wok i pržite lišće uz miješanje ili ga pirjajte samo nekoliko minuta dok ne uvene.
Izbjegavajte prekuhavanje jer prekuhavanje blitve može uzrokovati da izgubi boju i postane kašasta. Obavezno ga pripazite dok se kuha i maknite ga s vatre čim uvene.
Blitvu možete dodati juhama, varivima i jelima od tjestenine na kraju kuhanja kako biste sačuvali boju.
Koristite kuhalo na pari: Kuhanje blitve na pari također može biti učinkovit način kuhanja bez gubitka zelene boje. Kuhajte ga na pari najviše 2-3 minute kako bi sačuvao svoju živopisnu zelenu boju.
Zaključno, kuhanje blitve na način da se očuva njena živa zelena boja može biti nezgodno. Blanširanjem u kipućoj vodi, brzim kuhanjem, izbjegavanjem prekuhavanja, dodavanjem na kraju kuhanja ili kuhanjem na pari, blitva će ostati zelena i zadržati punu nutritivnu vrijednost. Nemojte zaboraviti paziti na nju dok se kuha i maknuti je s vatre čim uvene.