Glavni razlog zašto je kurkuma postala toliko popularna u posljednjih nekoliko godina je zbog njenih zdravstvenih svojstava.
Kurkuma sadrži specifičan spoj koji se zove kurkumin za koji se tvrdi da pomaže u borbi protiv upala u cijelom tijelu, uključujući zglobove, probavni sustav i još mnogo toga.
Jedan od najpoznatijih načina korištenja kurkume je u juhama. Posebno se dobro slaže sa bilo čime s okusom kokosa. Ako pripremate juhu na bazi kokosovog mlijeka, topla preporuka je da u smjesu dodate malo kurkume i dobijete sasvim novi okus.
Budući da se kurkuma tradicionalno koristi u indijskoj i južnoazijskoj kuhinji, izvrsno se slaže s curryjem. Ukoliko kuhate jela na curry bazi u indijskom stilu ili azijskom stilu, kurkuma bi trebala biti jedan od začina koji koristite. Ponekad u curry možete dodati i svježe naribani korijen kurkume – to daje drugačiji, svjetliji okus!
Također, preporučljivo je da u jaja dodate malo kurkume. Ako pripremate kajganu, fritaju ili čak umućeni tofu, kurkuma može biti izvrstan dodatak.