Ukoliko imate obitelj od više članova, svinjska vratina pravi je izbor za zajednički nedjeljni ručak. Recept kako ispeći vratinu u komadu je sljedeći:
Potrebno vam je dvije žlice maslinovog ulja, dvije žlice nasjeckane kadulje, dva režnja češnjaka, žlica umaka od rajčice, sedam kriški pršuta, pola šalice bijelog vina, pola šalice pilećeg temeljca te naravno jedan kilogram svinjskog vrata.
Za ispeći vratinu u komadu najprije zagrijte pećnicu na 130 ° C. U manjoj zdjeli pomiješajte ulje, kadulju, češnjak i umak od rajčice. Nožem napravite male rezove u svinjetini. Utrljajte u smjesu i dobro začinite.
Položite pršut na dasku za rezanje. Na vrh stavite svinjetinu i preklopite tako da se komadići pršuta omotaju oko svinjetine. Vežite i učvrstite kuhinjskim koncem.
Zagrijte srednje jaku posudu za pečenje na vatri. Dodajte svinjetinu i kuhajte okrećući dok ne porumeni. Dodajte bijelo vino i pustite da proključa. Dodajte temeljac i dobro pokrijte folijom.
Pecite 3 i pol do 4 sata ili dok ne omekša, provjeravajući da tekućina ne isparava prebrzo. Sporo pečenje čini ovu svinjetinu ljupkom i sočnom pa pazite da ne pokušavate ubrzati stvari. Nakon proteklog vremena vratina u komadu bi trebala biti pečena i spremna za posluživanje.
Ovaj način kako ispeći vratinu u komadu vrlo je jednostavan i ukusan ručak za cijelu obitelj.