Kruške se najčešće koriste za pripremu kompota, u različitim kolačima, za pripremu likera, a najčešće se jedu svježe. Jedan od način kako se mogu iskoristiti kruške je priprema džema od krušaka.
Napravite džem od krušaka i tijekom zimskih mjeseci uživajte u ukusu krušaka.
Za pripremu džema od krušaka potrebni su sljedeći sastojci:
- 1 kg krušaka
- 1 limun - sok
- 75 dkg brašna
- 1,2 dcl vode
Za džem od krušaka najprije ogulite i narežite kruške na kockice. Zatim pripremite šećerni situr od vode i šećera. Šećerni sirup se kuha tako dugo dok ne zavrije. Tek tada dodajte u šećerni sirup kruške i limunov sok.
Kuhajte oko 20 minuta i nakon toga je džem od krušaka gotov.
Priprema džema od krušaka samo je jedan od načina kako iskoristiti kruške. Posao traje oko sat vremena, a rezultat je odlični džem od krušaka kao iz bakine kuharice.