Najlakši način za zgušnjavanje safta je smanjenjem količine tekućine. To možete učiniti tako da saft prokuhate ili dovedete do punog ključanja - učinite to nepoklopljeno kako bi para mogla izaći. Ovo je dobro rješenje samo ako je vaš saft samo malo prerijedak—ovo nije najbolje rješenje za saft koji je dosta vodenast i rijedak i treba ga potpuno prepraviti.
Najdostupniji zgušnjivač safta je brašno. Za prerijetki saft, pokušajte dodati kašu; jednaki dijelovi brašna i vode, umućeni zajedno ili jednaki dijelovi omekšalog maslaca i brašna – oboje su idealni zgušnjivači kako bi dobili bogati, gusti i kremasti saft. Opći omjer za rad je 2 žlice brašna za svaku šalicu tekućine. Počnite s dodavanjem malo, a zatim kuhajte, miješajući, nekoliko minuta kako bi se saft zgusnuo i skuhao bez okusa sirovog brašna; ako su rezultati minimalni, dodajte još.
Ako želite zgušnjivač safta bez glutena, možete upotrijebiti i kukuruzni škrob. Još jedan trik koji možete isprobati sa saftom na bazi povrća jest pasirati dio, razgrađujući neke krute tvari za korištenje kao prirodni zgušnjivač. (To možete učiniti uronjenim blenderom izravno u lonac.)
Također možete pokušati dodati pasiranu ili zgnječenu kuhanu cvjetaču, krumpir, tikvu ili grah u saft da se zgusne - samo imajte na umu da će dodano povrće utjecati na okus.