Kuhanje juhe nije zahtjevno, ali ponekad se dogodi da se juha vrlo brzo zamuti. Tada ni okusom niti izgledom više nije onakva kakvu ste željeli skuhati. Kako dobiti bistru juhu?
Najjednostavniji način kako dobiti bistru juhu jest da na vrijeme uklonite poklopac s juhe. Naime, lonac u kojem kuhate juhu do trenutka vrenja treba biti poklopljen poklopcem. U trenutku vrenja, poklopac maknute, vatru smanjite, a smeđu pjenu koja se napravila na površini juhe uklonite. Juhu je tijekom kuhanja potrebno nekoliko puta promiješati i ostaviti da kuha na laganoj vatri.
Drugi način kako dobiti bistru juhu, jest da se juha skuha, procijedi i ostavi u hladnjaku preko noći. Ujutro uklonite masnoću s površine juhe. Stavite je ponovno kuhati.
Istucite dva bjelanjka u snijeg te ga dodajte u vruću juhu su stalno miješanje. Nakon vrenja, na juhi će se stvoriti kora od bjelanjka te će bjelanjak pokupiti svu masnoću i „nečistoću“. U sredini kore od bjelanjka napravite rupu kako bi para mogla izlaziti. Ostavite da se kuha oko pola sata. Na kraju procijedite juhu kroz vrlo sitno cjedilo.