Češnjak se može čuvati i pohraniti na više načina, ali pravilo broj jedan je uvijek čuvati svježi češnjak u prozračenom, hladnom i tamnom prostoru. Cijelu lukovicu češnjaka treba pohraniti u mrežastu vrećicu, žičanu košaru ili papirnatu vrećicu potpuno cijelu.
Puna lukovica češnjaka koja se čuva cijela može lako trajati nekoliko mjeseci ako se pravilno pohrani. Ovo je sjajno ako imate hrpu glavica češnjaka i nećete ih sve odmah potrošiti. Čim skinete nekoliko klinčića s glave, sat počinje otkucavati.
Svježa cijela glavica češnjaka može ostati dobra mjesecima ako se čuva kako je gore navedeno. Ako svježi češnjak čuvate u hladnjaku, pazite da bude u ladici za svježe kako bi se smanjila vlaga kako se plijesan ne bi rasla. Ne vadite češnjak dok ga niste spremni upotrijebiti ili će početi nicati.
Druga metoda je dehidracija češnjaka. Narežite klinčiće i položite ih na tepsiju. Stavite ih peći na oko 115 stupnjeva s lagano odškrinutim vratima pećnice. To ih polako isušuje. Ili možete koristiti svoj dehidrator ako ga imate.
Kako čuvati češnjak preko zime? Osušeni češnjak može se čuvati do godinu dana na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. Nekad napravite ulje s okusom s dehidriranim češnjakom! Jednostavno bacite šaku u staklenku i prelijte je maslinovim uljem. Opet, ovo je dobar način čuvanja i korištenja češnjaka na sobnoj temperaturi do godinu dana.
Kako čuvati češnjak preko zime postupkom pečenja?
Pečenje češnjaka izvrstan je način da se nosite s tonom češnjaka odjednom. Rajskog je okusa i super je lako napraviti. Nakon što je pečeno i mekano, samo iscijedite mekano meso u hermetički zatvorenu posudu. Ovo će ostati dobro oko tjedan dana u hladnjaku.