Najbolji način za pohranu batata je na hladnom, suhom i tamnom mjestu, poput ostave ili stražnjeg kuta kuhinjske ploče. Čuvajte ih u posudi ili košari tako da budu samostalne i uvijek temeljito operite i istrljajte kožu prije nego što ih skuhate. To su neki od savjeta kako čuvati batat.
Ne čuvajte krumpire bilo koje sorte u hladnjaku, jer hladni zrak može aktivirati njihove šećere i škrob, što će uzrokovati brže kvarenje. Jednostavan znak ove strukturne promjene je kada se u sirovom slatkom krumpiru pojave sitne bijele mrlje. Pa gdje i kako čuvati batat?
Čuvajte ih i dalje od izvora topline. I dok batat ne biste trebali stavljati u hladnjak, batat možete, začudo, zamrznuti. Smrznuti batat može se čuvati do 12 mjeseci. Morate koristiti kuhani slatki krumpir, koji treba oguliti i skuhati. Sada znate više načina kako čuvati batat.
Nakon što im vilica lako probode meso, kuhani batat narežite ili zgnječite i dolijte ga malom količinom svježe iscijeđenog limunovog soka koji će sačuvati njihovu živu narančastu boju. Krumpir stavite u zamrzivač u plastične vrećice i položite ga ravno. To je to, sada ste sigurni kako čuvati batat.