Vrijeme berbe presudno utječe na kvalitetu i tehnološka svojstva plodova dunje. Kako dunja, kao voćna vrsta, dugo vegetira i raste, preuranjena berba može uzrokovati veliki gubitak težine i kvalitete, a ako dođe do kašnjenja, prijeti opasnost od prekomjernog opadanja plodova i pojave uskladištenih bolesti.
Dunja se bere dok su plodovi manje-više u određenom stupnju zrelosti, što se ne može uvijek lako i točno odrediti.
U principu, kao i kod drugog voća, postoje dva stupnja zrelosti voća:
- fiziološki (botanički)
- pune ili konzumne zrelosti.
Kod određivanja vremena berbe dunje treba voditi računa o namjeni - hoće li se koristiti za potrošače ili za preradne kapacitete.
Kada se beru dunje?
Botanička zrelost plodova dunje može se odrediti na više načina. Obično se uzima broj dana od pune cvatnje do prestanka rasta.
Za razvoj plodova dunje potrebno je 120-150 dana. U praksi se botanička zrelost određuje prema sljedećim pokazateljima:
- odvajanje peteljke ploda od grančica
- promjena osnovne boje pokožice (žućkasta ili žuta boja)
- promjena boje sjemena, konzistencija.
- lakoća odvajanja peteljki od kožice ploda
Plodovi dunje namijenjeni za preradu beru se u punoj zrelosti. Prije berbe poželjno je pobrati otpalo voće i očistiti korov. Tijekom berbe treba paziti da se ne polome grančice koje daju plod, jer će za iduću godinu dati plodne pupoljke.