Točno vrijeme za branje breskve određuje sorta, ali općenito se beru od kraja lipnja do kolovoza. Boja je odličan pokazatelj zrelosti. Breskve su zrele kada se osnovna boja ploda promijeni iz zelene u potpuno žutu. Neke od novijih sorti breskve imaju crvenu nijansu na kožici, ali to nije pouzdan barometar zrelosti.
Prilikom berbe breskve postoji tanka linija. Želite da voće bude na stablu breskve dovoljno dugo da okus i sadržaj šećera dosegnu vrhunac, ali ne tako dugo da postane prezrelo. Prezrelo voće skraćuje vrijeme skladištenja i povećava mogućnost oštećenja, pojave bolesti, i napade kukaca i ptica. Također, breskve će sazreti u žutoj boji.
Najbolji pokazatelj pravog vremena za branje plodova breskve je test okusa. Iako slabijeg okusa, malo nedozrelo voće može se ubrati i dozrijeti u zatvorenom prostoru u papirnatoj vrećici ako postoji hitna potreba za berbom zbog vremenskih prilika. Sorte za konzerviranje beru se kada plod lagano klizi sa peteljke. Breskve nisu samo ukusne, već su i izvrstan izvor vlakana, niacina, kalija i vitamina C.
Breskve se mogu čuvati u hladnom prostoru do dva tjedna.