Smreka je crnogorično drvo visine i do 50 metara, karakterizira ga gusta piramidalna krošnja. Deblo joj je vitko i ravno, promjera do metra.
Bobice smreke imaju brojna ljekovita svojstva, koriste se kao diuretik, antiseptik, za liječenje gastrointestinalnih tegoba. Osobito je poznato njihovo pozitivno djelovanje kod problema s dišnim putevima.
Kasna jesen idealno je vrijeme za branje bobica smreke. Ako su bobice smreke zelene boje tada ih nemojte brati, one su nezrele i treba im više vremena kako bi dozrile.
Nakon berbe bobice smreke treba sušiti na prozračnom i sjenovitom mjestu. Cijeli postupak sušenja bobica smreke može potrajati i do tri tjedna. Za to je idealna tamna, topla i suha soba, koju treba dobro prozračiti.
Najbolje je svakodnevno pratiti napredak procesa sušenja. Sve bobice koje ili izgledaju smeđe ili imaju rupe treba odbaciti što je prije moguće. Jer nisu jestive, a bobice smreke čak bi mogle sadržavati žive insekte. To je razlog zašto je trenutačno zbrinjavanje toliko važno da štetočine ne mogu napasti bobice smreke do kraja žetve.