Uberite koprive tako da odrežete samo gornje listove (ne veće od oko 7cm širine). Provjerite donju stranu lista koprive kako biste bili sigurni da nema neželjenih insekata.
Sakupite koprive u plastičnu vrećicu. Pazite da svi listovi koprive budu odvojeni od peteljki. Ubacite listove u sudoper ili posudu s toplom vodom i ostavite ih da odstoje oko 10 minuta. Ovaj proces pranja sam po sebi će ukloniti veći dio boci s koprive. Vidjet ćete da voda za namakanje postaje hrđavo-narančasta boja, ovo je normalno i nemate razloga za brigu.
Zakuhajte veliki lonac vode i dodajte nekoliko prstohvata soli. Šupljikavom žlicom premjestite oprane listove koprive u lonac. Listove blanširajte 5 minuta uz povremeno miješanje.
Dok se listovi blanširaju, napunite veliku zdjelu hladnom vodom i ledom za kupku s ledenom vodom. Prebacite blanširane listove koprive u ledenu vodu i promiješajte. Podignite ih iz zdjele i raširite na čistu krpu za suđe ili papirnate ručnike te ih osušite. Kupka s ledenom vodom zaustavlja proces kuhanja i dobiva prekrasnu zelenu boju.
Kada se bere kopriva? Najbolje vrijeme za berbu koprive je krajem ožujka i travnja. Ako su koprive počele cvjetati, predugo ste čekali.