Hokaido tikva ili japanska tikva, ukusno je i mesnato povrće. Lako se uzgaja, preferira bogato tlo i suncem obasjana mjesta. Hokaido tikvu možete brati tijekom rujna, listopada i studenog.
Hokaido tikva je osjetljiva na mraz i morate se pobrinuti da prođu posljednji mrazevi prije nego što je presadite na gredicu u vrt. a područja s blažom klimom prve sadnice se mogu pokrenuti u mjesecu travnju. Također je moguće sijati direktno u zemlju, počevši od mjeseca svibnja.
Što je tlo bogatije, to će vaša berba biti obilnija. Hokaido tikvu berite čim se listovi osuše i koža potamni .Plodovi bi trebali početi sazrijevati već u rujnu, ali najbolje je ubrati tikvu kada se stabljika osuši i lišće požuti . Zato se berba obično obavlja početkom listopada .
Moraju se ubrati prije prvih mrazeva kada im je boja tamnonarančasta. Nakon berbe, hokaido tikva se može držati gotovo godinu dana, u suhoj prostoriji s temperaturom u rasponu od 10 do 15°C. Nakon berbe, dobra praksa je uništiti sve preostale listove i stabljike koji često nose bolesti i gljivice.