Vrijeme pripreme: 30 minuta
Broj osoba: 4
Sastojci
- 450 grama rigatona
- limenka procijeđenog i osušenog cannellini graha (ili bilo kojeg drugog)
- 350 grama naribanog parmezana
- 350 grama svježe naribanog sira pecorino
- 5 češnja češnjaka
- maslinovo ulje, sol, papar
- svježa majčina dušica
Priprema
1. Stavite vodu u lonac i zasolite ju. Kad zakuha, ubacite tjesteninu i kuhajte dok ne postane al dente. Sačuvajte jednu šalicu vode u kojoj su se kuhali rigatoni.
2. Smiksajte grah ručnim mikserom i dodajte šalicu svježe vode dok smjesa ne postane glatka. Uključite pećnicu na otprilike 180 stupnjeva.
3. Veliku tavu stavite na srednje jaku vatru, dodajte jednu žlicu maslinovog ulja i pirjajte češnjak dok ne omekša. Dodajte šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenine, smjesu od graha, jednu žličicu majčine dušice, crvenu papriku, jednu žličicu soli i pola žličice crnog papra. Kad zakuha, pirjajte na laganoj vatri pet minuta. Umiješajte pola parmezana i pecorina.
4. Ocijedite tjesteninu kad je gotova i vratite ju u lonac. Miješajte dobiveni umak dok se dobro ne sljubi s tjesteninom. Prebacite u posudu za pečenje i pospite preostalim sirom.
5. Pecite dok ne dobijete zlatno-smeđu boju, oko 10 minuta. Ukrasite majčinim dušicom i odmah poslužite.
Možete dodati i šunku, pršut ili još sireva. Ako želite još kremastiju paštu, ubacite malo vrhnja za kuhanje.