Juneći rižoto je super jelo za sve ljubitelje junetine. Radič ovom junećem rižotu daje jedinstveni okus koji morate kušati. Juneći rižoto s parmezanom je pravo bogatstvo okusa.
Sastojci za juneći rižoto:
- 2/3 šalice riže
- 250 g junetine
- 3 šalice juhe od povrća ili govedine
- ljutika, nasjeckana
- pola radiča, tanko narezanog
- žlica maslaca
- 1 čaša bijelog ili crvenog vina
- ¼ šalice parmezana, naribanog
- parmezan
- papar
Priprema junećeg rižota:
Pripremite koru parmezana tako da sastružete gornji dio kore. U posebnom loncu lagano zakuhajte juhu. Junetinu narezanu na kockice dodajte u lonac i lagano kuhajte oko pola sata.
U drugom, većem loncu, pirjajte luk na 2/3 maslaca dok ne postane proziran, zatim dodajte radič i nastavite kuhati na srednje jakoj vatri dok ne omekša. U to dodajte junetinu koja se kuhala 30 min. Dodajte rižu i miješajte nekoliko minuta na srednjoj vatri. Dodajte vino i koru parmezana. Postavite mjerač vremena na 15 minuta.
Nastavite miješati. Ako se riža malo osuši, dodajte malo juhe i nastavite miješati. Kad istekne vrijeme, ugasite vatru, dodajte 2/3 naribanog parmezana i preostali maslac. Nastavite miješati 1 minutu. Rižoto s junetinom je gotov. Poslužite u zdjelicama, pospite preostalim naribanim parmezanom, malo mljevenog crnog papra i (po želji ako volite gorčinu radiča) ukrasite svježim, tanko narezanim radičem. Dobar tek!