Sastojci za 4 osobe
- pola veće butternut tikve (muškatne bundeve)
- glavica luka
- jedna veća mrkva
- 1 krumpir srednje veličine
- 2 češnja češnjaka
- maslac ili mast
- muškatni oraščić - količina po želji
- sol, papar
- kajenski papar - ako volite ljuto
- timijan
Krutoni - prepečeni komadići kruha
Ako vam je ostalo starog kruha sada je idealni trenutak da ga iskoristite. Narežite dvije kriške kruha na kockice, prelijte žlicom maslinovog ulja, lagano posolite (čak i nije potrebno), promiješajte rukama i zapecite na tavi ili u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva - samo nekoliko minuta dok ne porumene.
Priprema juhe
- Usitniti luk, mrkvu izrezati na kolutiće, bundevi oguliti koru (nije teško) i isjeći je na kockice. Krumpir također isjeći na kockice. Neka vam kockice krumpira i bundeve budu slične veličine.
- Na maslacu ili masti dinstati luk i dodati dva listića kadulje. Kad se luk zažutio, dodati ostalo povrće i dinstati pet minuta na laganoj vatri pazeći pritom da ne zagori.
- Posoliti i popapriti pa podliti toplom vodom, povrtnim ili pilećim temeljcem. Neka tekućina prekrije povrće.
- Pustiti da se kuha dok povrće ne omekša pa usitniti štapnim mikserom ili u blenderu.
- Vratiti natrag u posudu u kojoj ste kuhali, ako je pregusto dodati još vode, naribati muškatni oraščić i dodati svježe listiće timijana. Oni će osim okusom, uvelike svojom zelenom bojom pridonijeti izgledu juhe.
Posluživanje
Na stol zasebno stavite juhu i komadiće prepečenog kruha pa neka svatko uzme koliko hoće. Važno je juhu ne služiti sasvim vruću jer bi kruh u njoj omekšao. Neka bude takva da se odmah može jesti. Ako pazite na detalje, predlažemo da ovu žarko žuto-narančastu juhu poslužite na nekom tamnozelenom stolnjaku :)
Uslast!
OSTALI JESENSKI RECEPTI:
Uživajte u plodovima jeseni: fantastični domaći keksići od bundeve i čokolade