sunce u tanjuru /

Jesenska ljepotica krem juha od bundeve: savršenstvo boje, okusa i mirisa!

Image
Foto: Thinkstock

Ako je nešto lijepo kao slika, onda je to juha od bundeve ili tikve. Zahvaljujući narančastoj boji bundeve i mrkve vaš će tanjur izgledati kao da ga je kistom dotaknuo Vincent van Gogh! O okusu nećemo niti govoriti. Kušajte je!

11.10.2015.
8:00
Thinkstock
VOYO logo

Sastojci za 4 osobe

  • pola veće butternut tikve (muškatne bundeve)
  • glavica luka
  • jedna veća mrkva
  • 1 krumpir srednje veličine
  • 2 češnja češnjaka
  • maslac ili mast
  • muškatni oraščić - količina po želji
  • sol, papar
  • kajenski papar - ako volite ljuto
  • timijan

Krutoni - prepečeni komadići kruha

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vam je ostalo starog kruha sada je idealni trenutak da ga iskoristite. Narežite dvije kriške kruha na kockice, prelijte žlicom maslinovog ulja, lagano posolite (čak i nije potrebno), promiješajte rukama i zapecite na tavi ili u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva - samo nekoliko minuta dok ne porumene. 

Priprema juhe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Usitniti luk, mrkvu izrezati na kolutiće, bundevi oguliti koru (nije teško) i isjeći je na kockice. Krumpir također isjeći na kockice. Neka vam kockice krumpira i bundeve budu slične veličine. 
  • Na maslacu ili masti dinstati luk i dodati dva listića kadulje. Kad se luk zažutio, dodati ostalo povrće i dinstati pet minuta na laganoj vatri pazeći pritom da ne zagori.
  • Posoliti i popapriti pa podliti toplom vodom, povrtnim ili pilećim temeljcem. Neka tekućina prekrije povrće.
  • Pustiti da se kuha dok povrće ne omekša pa usitniti štapnim mikserom ili u blenderu.
  • Vratiti natrag u posudu u kojoj ste kuhali, ako je pregusto dodati još vode, naribati muškatni oraščić i dodati svježe listiće timijana. Oni će osim okusom, uvelike svojom zelenom bojom pridonijeti izgledu juhe. 

Posluživanje

Na stol zasebno stavite juhu i komadiće prepečenog kruha pa neka svatko uzme koliko hoće. Važno je juhu ne služiti sasvim vruću jer bi kruh u njoj omekšao. Neka bude takva da se odmah može jesti. Ako pazite na detalje, predlažemo da ovu žarko žuto-narančastu juhu poslužite na nekom tamnozelenom stolnjaku :)

Uslast!

OSTALI JESENSKI RECEPTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživajte u plodovima jeseni: fantastični domaći keksići od bundeve i čokolade

Jedni ih zovu cimet rolice, a drugi pužići s cimetom - kako god da se zvali sigurni smo da će razveseliti vašu obitelj i prijatelje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo