Palenta se najčešće poslužuje uz jela s umakom ili mesom. Palentu možete pripremiti s mesnim okruglicama od svinjetine ili pak kao varijantu doručka uz jaja i feta sir.
Možete pripremiti i fritatu s pršutom, cheddar sirom i palentom. Zagrijte pećnicu na 220ºC. Zagrijte ulje u dubokoj tavi za prženje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuhajte 3-4 minute dok ne omekša. Dodajte češnjak i kuhajte 1-2 minute dok ne zamiriše, zatim dodajte mlijeko i 1 šalicu (250 ml) vode.
Pustite da zavrije, a zatim, neprestano miješajući, dodajte palentu u laganom, ravnomjernom mlazu. Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje 8-10 minuta dok palenta ne bude gotovo kuhana. Pomiješajte jaja i sir u zdjeli. Začinite, zatim promiješajte kroz smjesu palente.
Dodajte tri četvrtine rajčice i tikvice u tavu, a ostatak ostavite za posluživanje. Promiješajte, zatim prebacite u pećnicu i pecite 20 minuta ili dok se ne digne i postane zlatna. Izvadite iz pećnice i malo ohladite.
Nadjenite fritaju pršutom i ostavite rajčicu i tikvice za posluživanje. Osim glavnih jela, možete od palente i napraviti desert poput kolača od palente, limuna i ružmarina.
Još neka moguća jela s palentom su pržena palenta i odrezak s pestom, pržena palenta u salati, goveđi umak s palentom i palenta sa šampinjonima.