Jela od lignji sa grahom su upravo ono što tražite kako biste pripremili spektakularan ručak. Pratite naš recept za ukusno i brzo jelo od lignji.
Sastojci za pripremu lignji:
- 3 žlice maslinovog ulja, plus dodatno
- 1 luk, narezan na ploške
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 lukovica komorača, prepolovljena uzduž i tanko narezana poprečno
- 1 žličica sjemenki komorača
- 100 ml suhog bijelog vina
- 250 g namočenog, kuhanog sušenog bijelog graha
- 100 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
- 500 g lignji
- kriške limuna za cijeđenje
Priprema lignji:
U maloj zdjelici vilicom ili pjenjačom za miješanje umutite sastojke za peršinovo ulje, dodajući malo vode da se smjesa olabavi. Kušajte, začinite i ostavite sa strane.
U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, pa pržite luk oko 5 minuta. Dodajte češnjak, narezani komorač i sjemenke komorača, pa lagano kuhajte još 10-15 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte vino i kuhajte još nekoliko minuta dok otprilike pola tekućine ne ispari. U tavu dodajte kuhani grah i umiješajte nasjeckanu rajčicu. Posolite i popaprite pa pirjajte dok kuhate lignje.
Otvorite jednu stranu cijevi lignje, a zatim je položite ravno, kožom prema gore, na dasku. Osušite kuhinjskim papirom, a zatim skinite tanku membranu s kože. Oštrim nožem zarežite rešetkasti uzorak na površini, pazeći da ne zarežete skroz, zatim narežite lignje na kvadratne komade od 3,5 cm. Ponovite s ostalim cijevima lignji. Bacite komade u zdjelu s preostalim uljem, soli i paprom dok se ne prekriju.
Zagrijte neprianjajuću tavu na jakoj vatri. Kad je jako vruće premažite tavu uljem. Pržite lignje 1 minutu sa svake strane dok lagano ne porumene, a zatim ih izvadite iz tave. Nemojte pretrpavati tavu: bolje je pržiti u dva dijela jer će se lignje pirjati. Na svaki tanjur stavite četvrtinu smjese od graha i na vrh dio lignji. Za posluživanje pokapajte malo peršinovog ulja i iscijedite malo limunova soka.