Recepti s ječmom definitivno zaslužuju mjesto u vašoj pripremi obroka, bilo da tražite žitarice kao prilog za punjenje ili dio glavnog jela. Cijelo zrno ječma možete koristiti u gotovo svemu, uključujući salate, juhe, variva i zdjele sa žitaricama. U nastavku pročitajte nekoliko ideja za pripremu jela od ječma.
Crni ječam s juhom od gljiva
Namakanje preko noći za ječam vrijedno je vremena. Voda rehidrira drevno zrno, a tekućina za natapanje može se upotrijebiti u završnom jelu, poput zdjele s crnim ječmom, tanko narezanim gljivama, začinjenim kimchijem i sirovim rotkvicama.
Salata od slanutka, ječma i fete
Žvakani ječam susreće kremastu fetu i snažan grah u zdravoj salati koja čini fantastičnu prilog ili ručak vrijedan hvalisanja.
Ječam punjene paprike
Zaboravite na dosadnu staru rižu: umjesto toga napunite papriku ječmom, gljivama, parmezanom i mozzarelom.
Tostirani rižoto od ječma sa pireom od špinata i bilja
Pire od špinata i peršina daje živopisan umak za ovaj kremasti rižoto od ječma. Cijelo jelo se skuha za manje od sat vremena.
Juha od zdjele
Kao i vaša omiljena zdjela sa žitaricama u obliku juhe, ovo zagrijano jelo od brozge preliveno je svijetlim i pomalo slatkim umakom od peršina.
Kaša od badema i ječma s voćem
Recepti s ječmom ne služe samo za ručak i večeru - već dobro dođu i za doručak. Primjer za to: ova kremasta, sanjiva zdjela kaše koja izvrsno koristi biserni ječam, bademe, višnje, masno vrhnje i nasjeckanu bijelu čokoladu.
Ječam, cvjetača i bilje s burratom
Ova salata od biljnih zrna zahtijeva biserni ječam, ekstra djevičansko maslinovo ulje, svježe mrvice, nasjeckanu cvjetaču, srca celera, limunov sok, koricu limuna, ocat od šampanjca, peršin, burratu i kremšnite.
Ječmena kaša s medom od šljiva
Šljive imaju sladak, ali jarko kiselkast okus, što im dobro pristaje kao preljev za ovu slanu kašu.
Zdjela sa žitaricama sa začinjenim tikvicama, gljivama i curry jogurtom
Orašasti okus ječma čini ga izvrsnim izborom u zdjelama sa žitaricama s pečenim povrćem, poput ove s tikvicom delikata i gljivama. Preljev potočarke (ili rikule) čini paprenu završnicu, a curry jogurt je bitan.