Počnimo s nekim osnovnim činjenicama: unatoč nazivu, heljda nije povezana s pšenicom, jer nije trava. Heljda se često naziva zrnom, ali zapravo je sjeme voća koje je u srodstvu sa kiselicom, drijenom i rabarbarom.
Žitarice ili oljušteno sjeme biljke heljde zovu se bijela heljda koja ima tendenciju da daje zemljani okus kada se koristi u kuhanju jela bez glutena. Pečena krupica označena je kao "kaša" i obično se koristi u ruskoj hrani.
Heljda sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, koje su građevina našeg tijela blokovi proteina. Također je bogato vlaknima, antioksidansima i magnezijem. Razna istraživanja pokazala su da redovito konzumiranje heljde može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, pomoći u regulaciji šećera u krvi i smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Heljda je bogata složenim ugljikohidratima, pa se stoga naziva pseudožitaricom.
Neka od jela koja se mogu napraviti pomoću heljde su:
1. Heljdin kruh
Heljdin kruh je zdrav i ima okus gotovo poput kolača. Izrađuje se od kaše ili pečene heljdine fuge, zajedno s mlaćenicom, vrhnjem i orašastim plodovima. S lijepom, glatkom teksturom, kruh od heljde izvrsna je opcija za uživanje.
2. Palačinke od heljde
Palačinke su ukusna opcija za doručak koja se lako može pripremiti u kratkom vremenu. Prelijte ih medom ili na vrhu složite svježe voće.
3. Brownie od heljdine čokolade i oraha
Brownie od heljdinskog brašna! Tko može odbiti dekadentni komad kolačića od tamne čokolade?