Iako mnogi smatraju grah radničkom hranom, on je zapravo specijalitet za svakog pravog gurmana.
Sastojci za jednostavni zapečeni grah:
- 1 žličica ulja
- 1 veliki luk
- 2 češnja češnjaka
- 500 g passate
- 15 g datulja
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 list lovora
- 1 kg ocijeđenog graha
Za pripremu jednostavnog zapečenog graha, prvo zagrijte ulje u neprianjajućoj posudi na laganoj vatri i pržite luk pet minuta dok ne porumeni. Dodajte kap vode ako vam se čini da bi grah mogao pregorjeti.
Umiješajte češnjak, zatim dodajte passatu, datulje, ocat i lovorov list. Sameljite dosta crnog papra i pirjajte pet minuta.
Ulijte grah i 400 mililitara vode, zatim pirjajte desetak minuta, povremeno miješajući dok se zapečeni grah ne zgusne.
Ukoliko ga želite zamrznuti, ostavite jednostavni zapečeni grah da se potpuno ohladi, zatim ga podijelite u vrećice za zamrzavanje i zamrznite do tri mjeseca. Temeljito ga odmrznite u hladnjaku preko noći i ponovno zagrijte u tavi dok ne vrati toplinu.