Paprenjaci su tradicionalni hrvatski kolači koji se često pripremaju u vrijeme božićnih blagdana. Ovi slasni kolačići sadrže med i đumbir i obično su prilično mekani, s karakterističnom aromom i okusom. Sastojci potrebni da se pripreme jednostavni paprenjaci su:
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 50 g meda
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice đumbira
- 1/4 žličice papra
Kako biste pripremili jednostavne paprenjake najprije zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, cimet, đumbir i papar. U drugoj zdjeli zagrijte med i maslac dok ne postanu mekani. Dodajte jaje i dobro promiješajte. Spojite mokre i suhe sastojke i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Odvojite malo tijesta i oblikujte male kuglice. Stavite ih na pripremljeni pleh za pečenje i pecite 10-12 minuta. Izvadite paprenjake iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade prije posluživanja. Ovaj jednostavan recept za pripremu paprenjaka je sjajan izbor ako želite napraviti nešto posebno za praznike ili za posebne prigode.