Tko ne voli piletinu? Zaista rijetki. To lako probavljivo i zdravo meso koje odgovara svima, od djece do ljudi starije životne dobi. Za vrijeme velikih ljetnih vrućina kada nemate volje ni snage za kuhanjem bilo kakove hrane, odlična ideja je jednostavna pileća salata. Bilo da su to ostaci pilećeg mesa ili ste ga svježe skuhali, rezultat će biti sjajan.
Ovdje donosimo dva različita načina pripreme jednostavne pileće salate pa odaberite što vam više odgovara, a naravno, možete i oboje. Ukoliko vam je ostala pečena ili kuhana piletina od ranijeg obroka, a ne jede vam se hladno meso, probajte ga prirediti na sljedeći način:
Stavite kuhati dva jaja. Pilećem mesu skinite kožu, odstranite kosti i grubo narežite. Luk narežite na veće komade četvrtastog oblika i dodajte mesu. Pripremite dresing tzv.vinaigrette. U posudu s poklopcem stavite ulje, ocat i malo soli, zatvorite i dobro protresite. Tvrdo kuhana jaja ogulite, narežite na četiri dijela te dodajte mesu. Popaprite prema ukusu i prelijte umakom te sve dobro promiješajte da se poveže. Salatu možete popuniti polovicama cherry rajčica što će ujedno biti i dekorativno.
Drugi način je jednostavna pileća salata pomiješana s povrćem i dresingom.
Pileće meso operite, skinite kožu i odstranite kosti. Narežite ga na trake i marinirajte. Marinadu napravite od senfa, ulja, soli, papra, limunovog soka i mljevene dimljene crvene paprike. Meso uvaljajte u marinadu i ostavite desetak minuta da se marinira.
U tavu stavite dvije žlice ulja i kada se ugrije, rasporedite komadiće mesa. Pržite desetak minuta sa svih strana i nakon toga izvadite na tanjur.
U tanjur za serviranje uzdignutog ruba slažite u krug salatu-radić, krugove krastavca, šnite rajčice, a u sredinu natrgajte komadiće zelene salate iceberg. Ukrasite polovicama cherry rajčice i kuglicama mozzarele. Dresing napravite od grčkog jogurta, majoneze i vrhnja uz sitno sjeckani kopar, sol, papar i limunov sok.
Pečeno meso rasporedite po salati i sve zajedno prelijte dresingom neposredno pred serviranje. Dobar tek!