Ovaj najbolji jednostavni čokoladni kolač je lagan i prozračan, vlažan i nježan, bogat i čokoladan. Tajni sastojak osigurava savršenu čokoladnu tortu svaki put.
Sastojci za jednostavnu čokoladnu tortu koju ćete obožavati:
- 250 g višenamjenskog brašna
- 300 g granuliranog šećera
- 60 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica instant espresso praha
- pola žličice soli
- 280 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
- 2 velika jaja na sobnoj temperaturi
- 60 ml biljnog ulja
- 50 g otopljenog neslanog maslaca
- 1 žličica bijelog octa ili jabučnog octa
Upute za jednostavnu čokoladnu tortu koju ćete obožavati:
Dva kalupa za tortu obložite papirom za pečenje i poprskajte sprejom za kuhanje. Zagrijte pećnicu na 175°C. U posudi za miješanje s nastavkom za miješanje pomiješajte brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Miksajte na niskoj brzini 30 sekundi, odnosno dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte mlijeko, jaja, ulje i maslac. Miješajte tijesto dok ne bude glatko, oko 15 sekundi. Umiješajte ocat i miješajte još 10 sekundi.
Podijelite tijesto u pripremljene kalupe za pečenje. Pecite 35 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe čista. Ostavite kolače da se potpuno ohlade u posudama postavljenim na rešetku. Zatim pažljivo prođite nožem oko rubova i preokrenite. Vaša jednostavna čokoladna torta koju ćete obožavati uskoro je gotova.
Svaku tortu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak dok ne budete spremni za upotrebu, po mogućnosti preko noći do 2 dana. Ohlađeni kolači su čvršći i puno se lakše režu, ali kolač svakako možete zalediti čim se potpuno ohlade. Jednostavna čokoladna torta koju ćete obožavati je gotova.