Lepinja je ukusan balkanski somun koji je savršen za roštilj ili piknik. Za pripremu ovog jednostavnog somuna potrebno je nešto više od sat vremena. Lepinja se uvijek peče na visokoj temperaturi kako bi se osigurala najukusnija zlatno-smeđa korica.
Sastojci za recept za lepinje su:
- 500 g višenamjenskog brašna
- 360 ml vode
- 10 g aktivnog suhog kvasca
- 10 g soli
- 30 g svinjske masti
- 2 žlice brašna
Kada pripremate ovaj recept za lepinje najprije dodajte brašno u veliku zdjelu. Napravite udubinu u sredini brašna. Dodajte mlaku vodu i kvasac. Ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira. Mijesite da se sjedini, pa dodajte sol. Mijesite tijesto 5 minuta, a zatim dodajte svinjsku mast i nastavite mijesiti dok smjesa ne postane glatka. Pokrijte zdjelu kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom i ostavite da se diže 45 - 60 minuta ili dok se ne udvostruči.
Sljedeće što trebate učiniti kada pripremate ovaj recept je oblikovati lepinje. Radnu površinu pospite brašnom. Na pobrašnjenu površinu stavite tijesto za lepinje i prerežite na šest jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u glatku okruglu kuglu. Stavite natrag na pobrašnjenu površinu te pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 10 minuta. Svaku kuglicu oblikujte u lepinju promjera otprilike 15 cm. Svaku lepinju stavite na pobrašnjen lim za pečenje i ostavite da odstoji još 15 minuta. Zatim pomoću stražnje strane noža napravite mrežasti uzorak. Zagrijte pećnicu na 250°C. Lim za pečenje s lepinjama stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. Pecite 10 minuta dok somun ne postane zlatno-smeđi i pečen. Prebacite na rešetku, lagano poprskajte vodom i pokrijte kuhinjskom krpom. Ovaj recept za lepinje već je gotov. Lepinje poslužite tople. Dobar tek!