Ljetna jela na žlicu posebna su jer se pripremaju jednostavno, od malo sastojaka, ukusna su i mogu stajati što znači da ih možete jesti više dana i ne morate provoditi vrijeme u kuhinji. To su najčešće različita variva ili juhe, a razlog tome je što ljetna jela na žlicu trebaju biti osvježavajuća, a nutritivno bogata.
Ljetna jela na žlicu koje je jednostavno za pripremiti su ljetno varivo, varivo od leće, varivo od piletine, juha od brokule, juha od mrkve i cvjetače, riža na mlijeku. Najjednostavnije je naravno varivo, i to ono varivo od leće.
Sastojci potrebni za varivo od leće:
- 200 grama leće
- 2 mrkve
- 1 manji luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 krumpira
- sol, papar
- maslinovo ulje,
- kocka povrtni temeljac
Nekoliko sati prije pripreme jela, namočite leću. Kada krećete s pripremom, skuhajte ju u slanoj vodi. Nemojte ju prekuhati. Dok se ona kuha, narežite luk i češnjak na sitne kockice. Isto učinite s mrkvom i krumpirom. U lonac dodajte malo maslinova ulja te popržite luk i češnjak.
Zatim dodajte ostalo povrće i leću. Sve zalijte s vodom, dodajte povrtni temeljac te kuhajte 20 minuta. Kada mrkva omekša, varivo od leće će biti gotovo.
Kao što vidite, ljetna jela na žlicu su posebna i po tome što možete lako preoblikovati recept. Naime, ako vam se leća ne sviđa, jednostavno ju zamijenite sezonskim povrćem, recimo mladim graškom ili grahom.