Ako ne znate što pripremiti za jelo, jela na žlicu bez mesa odlična su ideja. Hranjiva su, brzo gotova, a nutritivno vrlo bogata. Jela na žlicu bez mesa se najčešće pripremaju s povrćem, a najpopularnija su:
- grah varivo
- povrtno varivo
- mahune varivo
- poriluk varivo
Sva ova jela na žlicu bez mesa pripremaju se vrlo brzo i jednostavno, a odlična su jer ih možete i zamrznuti te odmrznuti kada nemate vremena za kuhanje. Povrtno varivo najbolji je odabir od svih sada u proljeće jer možete staviti koje god povrće želite i koje je trenutno aktualno.
Sastojci za povrtno varivo su:
- poriluk
- luk
- mrkva
- krumpir
- 25 dkg graška
- 25 dkg graha
- voda
- 2 žlice pasirane rajčice
- sol, papar
- lovorov list
Poriluk i luk očistite te narežite na veće komade. Usitnite ga sjeckalicom ili u blenderu. Očistite mrkvu i krumpir te ih narežite na kockice. U lonac dodajte malo maslinova ulja te popržite luk i poriluk. Dinstajte 5 minuta, a zatim dodajte mrkvu. Sve dobro pomiješajte, a zatim dodajte grah i grašak te zalijte s vodom. Ostavite da zavri, a zatim začinite sa žlicom soli i prstohvatom papra. Dodajte jedan lovorov list. Pustite da se lagano krčka 10 minuta, a zatim dodajte krumpir i pasiranu rajčicu. Ostavite da se sve lagano krčka još 20 minuta.
Kao što vidite i ovo i ostale jela na žlicu bez mesa jednostavna su za pripremu stoga ih češće uvrstite u svoje jelovnike.