Bez obzira na to što im se u nazivu nalazi riječ „jednostavno“, jednostavna jela od svinjetine svakako su ukusna te pružaju raznolikost u kuhinji. Svinjetina je meso koje se lako priprema i može se kombinirati s različitim začinima i sastojcima kako bi se postigli što bolji okus i tekstura. Donosimo nekoliko recepata za jednostavna jela od svinjetine koja možete isprobati.
Svinjski kotleti s gljivama
U tavi zagrijte malo ulja pa dodajte svinjske kotlete. Pecite ih s obje strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Potom ih izvadite iz tave i stavite ih na tanjur. U istu prethodno korištenu tavu dodajte nasjeckane gljive te pržite dok ne omekšaju. Vratite kotlete u tavu s omekšanim gljivama i pirjajte ih zajedno još nekoliko minuta. Poslužite s kuhanim krumpirom ili svježom salatom.
Svinjski gulaš
U velikom loncu zagrijte malo ulja i dodajte svinjski odrezak narezan na kockice. Pržite ga dok ne poprimi smeđu boju. Zatim dodajte nasjeckani luk, češnjak i papriku te pržite još nekoliko minuta. Nakon toga dodajte malo brašna i promiješajte kako biste dobili gustu smjesu. Polako ulijevajte pileći ili povrtni temeljac dok ne prekrijete meso. Prema vašem ukusu dodajte sol, papar i ostale začine po želji. Smanjite vatru i kuhajte gulaš sve dok meso ne postane meko i sočno. Gulaš poslužite s tjesteninom, rižom ili domaćim kruhom.
Svinjski ražnjići s povrćem
Izrežite svinjski odrezak na kockice koje ćete potom nabosti na štapiće, odnosno ražnjiće, izmjenjujući kockice mesa s povrćem poput paprike, luka i tikvica. Ražnjiće posolite i popaprite te ih premažite uljem ili marinadom načinjenom od začina po želji. Pecite ih na grill tavi ili roštilju oko 10-15 minuta, tj. dok svinjetina ne bude termički obrađena i povrće ne postane hrskavo. Poslužite ih s umakom od jogurta i svježim limunom.
Ovi recepti samo su neki od primjera jednostavnih jela od svinjetine. Slobodno eksperimentirajte s različitim začinima, povrćem i prilozima kako biste stvorili svoje omiljene kombinacije okusa. Uživajte u kuhanju i u obrocima koje pripremite!