Jela s crvenom leću su brojna i različita. Crvena leća je vrlo hranjiva namirnica i neka se barem jedanput na tjedan pronađe na vašem jelovniku. Može se pripremiti prilog, glavno jelo ili predjelo od crvene leće. Donosimo jednostavan recept kako pripremiti crvenu leću za glavni obrok za ručak za svaki dan.
Sastojci za pripremu variva od crvene leće:
- šalica crvene leće
- luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- mrkva, nasjeckana na kolutiće
- paprika, nasjeckana
- konzerva pelata rajčice
- 1/2 litre temeljca od povrća ili vode
- žlica maslinovog ulja
- žličica mljevene paprike
- sol
- papar
Kako pripremiti crvenu leću:
Operite crvenu leću. Na maslinovom ulju dinstajte češnjak i luk. Dinstajte nekoliko minuta i dodajte mrkvu i papriku. Dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajte leću, mljevenu crvenu papriku i promiješajte.
Dodajte temeljac ili vodu i rajčice. Promiješajte i kuhajte oko 20 minuta. Prema potrebi dodajte još tekućine.
Na kraju varivo od leće začinite sa soli i paprom. Jelo je gotovo i spremno za posluživanje.