Marinada je osnovni korak u pripremi gotovo svakog jela. Dobra marinada preduvjet je ukusnog, sočnog i mekanog osobito mesnog jela.
Piletina je jedna od najčešćih namirnica koja se priprema, a kako bi pečena piletina ostala mekana i sočna važna je dobra marinada.
Recepti za marinadu vrlo su jednostavni za napraviti, a daju mnogo. Marinada za piletinu može biti slatkasta, kremasta, kiselkasta…
Donosimo recept kako napraviti marinadu za piletinu od balzamičnog octa i bosiljaka.
Sastojci:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice balzamičnog octa
- 2 nasjeckana češnja češnjaka
- žličica sušenog bosiljka
- žličica soli
- 1/2 žličice papra
Sve sastojke dobro izmiješajte. Stavite ih u plastičnu vrećicu i dodajte piletinu. Dobro utrljajte marinadu u piletinu i ostavite barem 1-2 piletinu u marinadi prije pripreme. Što je duže piletina u marinadi to će jelo biti sočnije i ukusnije.
Ovo je samo jedan recept kako se radi marinada. Svaki recept za marinadu možete prilagoditi svom ukusu i dodati začine prema želji.