Zamrzavanje hrane /

Popis hrane koja se može zamrznuti

Image

Želite napraviti zalihu hrane tako da ju zamrznete. Znate li koja hrana se može zamrznuti?

5.10.2021.
14:18
VOYO logo

Zamrzavanje hrane izvrstan je način da stvari kupite na akciji i sačuvate za kasnije. Većina namirnica može se bez problema zamrznuti. Važno je napomenuti da je za neke namirnice potrebna priprema prije stavljanja u zamrzivač. Ostala hrana se ni pod kojim uvjetima ne smrzava dobro. Koja hrana se može zamrznuti?

Otprilike trećina sve globalno proizvedene hrane troši se uzalud, a upotrebom zamrzivača može se smanjiti otpad od hrane i uštedjeti novac. Planiranje, ušteda prostora u zamrzivaču pri kuhanju za mnogo ljudi i brzo zamrzavanje ostataka na dan može vam pomoći da sačuvate svoje sastojke na sigurnom dok ih ne pojedete. I gotovo sve se može zamrznuti od mlijeka i sira do banana, kruha i maslaca! U nastavku ćemo navesti 17 namjernica koje možda niste znali da je moguće zamrznuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sir
Ako se riba i skladišti u hermetički zatvorenoj posudi, sir se odlično drži u zamrzivaču. Bacite na jelo s pizzom ili tjesteninom kako biste dobili brzi udarac.

Maslac
Čvrsto ga zamotajte u aluminijsku foliju, omot od pčelinjeg voska ili plastičnu foliju za zamrzavanje ili ga stavite u spremnik ili vrećicu za zamrzavanje. Da biste ga brzo odmrznuli, možete ga naribati ili staviti u mikrovalnu pećnicu … ili polako ostaviti da se s vremenom odmrzne u hladnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rajčice
Blitz prije smrzavanja i čuvate u zatvorenoj posudi. Rajčice namjenjene za umake uvijek ćete imati spremne.

Kruh
Bilo da se radi o domaćem kruhu od banane, irskom kruhu od sode ili kruhu kupljenom u trgovini, mogli biste ga narezati prije smrzavanja kako biste po potrebi održali stalnu zalihu kruha spremnog za tostiranje.

Bobice
Bobice se lijepo smrznu, iako mogu kada se odmrzu postati pomalo mrljave. Pospite ih po kaši, ubacite u smoothie ili umutite zdrav ljetni puding.

Kolači, kolačići i keksi
Vjerovali ili ne, svi se mogu staviti u zamrzivač. Ako vam je ostalo. Dobro zamotajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaja
Nemojte zamrzavati jaja u ljusci. Razbijte ih u zdjelu i tucite dok se žumanjak i bjelanjak skoro ne sjedine. Smjesu stavite u hermetički zatvorenu posudu i označite datumom i brojem upotrijebljenih jaja.

Gljive, brokula i ostalo povrće
Povrće poput gljiva, avokada, špinata, rabarbare (da, to je povrće!) Grah, mrkva, brokula može se zamrznuti. Ako prirodno imaju visok sadržaj vode, najbolje je da ih prije zamrzavanja propasirate ili pirjate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhana riža
Riža se može zamrznuti, ali je svakako zamrznite što je prije moguće nakon kuhanja. Pakirajte rižu u posudu za mikrovalnu pećnicu ili posudu za kuhanje čim se skuha. Kad se riža ohladi, zatvorite posudu i stavite je ravno u zamrzivač. Dobro je zagrijte tako da bude vruće prije jela.

Pire i batat
Kuhani krumpir i pire krumpir možete zamrznuti. Učinite to kad se potpuno ohlade. Za pire krumpir možete sve prebaciti u vrećicu/posudu za zamrzavanje. Možete zamrznuti vlastite pojedinačne obroke izvlačenjem pojedinačnih dijelova poput kuglica sladoleda. Zamrznite ih na pergamentnom papiru oko sat vremena, a zatim ih prebacite u vrećicu/posudu za zamrzavanje.

Kuhana tjestenina
Nešto nedovoljno kuhana tjestenina najbolja je za zamrzavanje. Time se izbjegava pretvorba škroba pri ponovnom zagrijavanju.

Banane
Banane se fantastično smrzavaju bez kože. Koristite smrznute banane za zdravu alternativu sladoledu ili ih prije zamrzavanja premažite otopljenom čokoladom za slatku poslasticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čokolada
Da bi se čokolada pravilno zamrznula, temperaturu je potrebno postupno snižavati. Čvrsto zamotajte, stavite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje i ostavite u hladnjaku do 24 sata. Zatim stavite u zamrzivač. Za odmrzavanje obrnite postupak tako da čokoladu prvo stavite u hladnjak. Pobrinite se da temperatura polako raste kako biste izbjegli kondenzaciju. Kad izvadite iz hladnjaka, pustite da čokolada prije sobne temperature dođe na sobnu temperaturu. Ovo je posebno korisno za pečenje čokolade, koju vjerojatno ne koristite često.

Humus
Ako želite unaprijed pripremiti neki od recepata s humusom, možete. Nakon pripreme željenog humusa dodajte tanki sloj maslinovog ulja na vrh humusa koji je stavljen u hermetički zatvorenu posudu, zatim zatvorite i zamrznite. Za upotrebu odmrznite u hladnjaku jedan dan i dobro promiješajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo