Želite li kušati ovo tradicionalno jelo hobotnice pod pekom, na pravom ste mjestu da naučite kako je možete pripremiti.
Sastojci za hobotnicu pod pekom:
- 2 kg hobotnice
- 1 kg mladog krumpira
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 dl bijelog vina
- luk
- tri češnja češnjaka
- sol, papar, peršin
Duboko smrznutu hobotnicu odmrznite, očistite i isperite. Stavite u lonac bez dodavanja vode, poklopite i pustite da se lagano kuha.
Povremeno okrenuti. Kuhajte dok sva tekućina ne ispari i dok dno posude ne bude ljubičasto od taloga. Maknite s vatre. Krumpir operite i bez skidanja kore prerežite na pola. Stavite krumpir u posudu za pečenje. Začinite s malo soli i prepolovljenim lukom. Na sredinu tave stavite hobotnicu i sve pokapajte maslinovim uljem.
Poklopiti pekom (željeznim poklopcem) i na vrh posuti žeravicu s ognjišta. Pecite hobotnicu pod pekom 40 minuta. U tavu u kojoj smo pirjali hobotnicu dodamo malo maslinovog ulja i zakuhamo sitno nasjeckani češnjak.
Dodajte bijelo vino, papar i peršin. Sol nije potrebna. Umak kuhajte dvije minute, skinite željezni poklopac s peke, prelijte umak preko hobotnice i krumpira i pecite još 2-3 minute dok krumpir ne upije umak.