Salata kao hladno predjelo često nađe svoje mjesto na jelovniku. Možete pripremiti salatu od hobotnice kao hladno predjelo ili salatu od rakova ili školjki kao hladno predjelo.
Za salatu od hobotnice potrebna vam je jedna hobotnica, maslinovo ulje, limun, sol i papar. Prema vlastitom ukusu možete dodati krumpir ili slanutak.
Skuhajte hobotnicu, narežite je na komadiće i dobro ohladite. Ako ste se odlučili za krumpir kao dodatak, skuhajte krumpir, narežite na kockice i ohladite. Pomiješajte hobotnicu s krumpirom i začinite s maslinovim uljem i limunom, te soli i paprom prema vlastitom ukusu.
Na isti način kao što pripremate salatu od hobotnice, možete pripremiti i salatu od rakova ili školjki. Neka vam baza bude hobotnica, rakovi ili školjke, a hoćete li kombinirati sa kuhanim krumpirom, slanutkom, rajčicama, kaparima, češnjakom, rukolom ili perišinom ovisi o vašem odabiru i ukusu.
Prije posluživanja salate dobro ju rashladite i poslužite je u malim porcijama.